
Isoleren is een slimme keuze, maar er bestaan nog veel misverstanden over dakisolatie. Denk aan fabels over kosten, ventilatie of dat het alleen bij nieuwbouw zin zou hebben. In dit artikel ontkrachten we 7 veelgehoorde mythes, zodat jij met vertrouwen kunt beslissen wat jouw dak nodig heeft.
Veelgehoorde misverstanden over dakisolatie
Er zijn veel misverstanden over dakisolatie die we vaak tegenkomen. Dakisolatie is niet alleen iets voor de energiebewuste huiseigenaar, maar voor iedereen die een dak boven zijn hoofd heeft. Toch horen we regelmatig de volgende uitspraken:
- “Mijn huis is te oud om nog te isoleren.”
- “Dakisolatie veroorzaakt schimmel.”
- “Het loont pas na 20 jaar.”
- “Je moet altijd van buitenaf isoleren.”
- “Isolatie zorgt ervoor dat je dak niet meer kan ademen.”
- “In de zomer heb je er niks aan.”
- “Zolderisolatie is hetzelfde als dakisolatie.”


7 mythes over dakisolatie ontkracht
1. “Mijn huis is te oud om nog te isoleren”
Veel oudere woningen kunnen juist profiteren van isolatie. Er zijn vaak uitstekende oplossingen beschikbaar, zowel van binnen als van buiten, zelfs voor daken uit de jaren ’30 of ’50.
2. “Dakisolatie veroorzaakt schimmel”
Schimmel ontstaat door een gebrek aan ventilatie, niet door isolatie. Goed aangebrachte isolatie met een dampremmende laag voorkomt juist vochtproblemen.
3. “Isoleren loont pas na 20 jaar”
De terugverdientijd van dakisolatie ligt meestal tussen de 5 en 10 jaar. Door de stijgende energieprijzen is het rendement nu hoger dan ooit.
4. “Je moet altijd van buitenaf isoleren”
Ook isoleren aan de binnenzijde, zoals bij het zolderplafond of dakbeschot, is effectief en minder ingrijpend, vooral bij bestaande woningen.
5. “Isolatie zorgt dat je dak niet meer ademt”
Een goed geïsoleerd dak is luchtdicht, maar dat betekent niet dat er geen ventilatie meer is. Ventilatie wordt apart geregeld, via dakopeningen of ventilatieroosters.
6. “In de zomer heb je er niks aan”
Isolatie houdt niet alleen de warmte binnen in de winter, maar houdt ook de hitte buiten in de zomer. Het zorgt dus voor een stabieler binnenklimaat.
7. “Zolderisolatie is hetzelfde als dakisolatie”
Zoldervloerisolatie beperkt warmteverlies als je de zolder niet gebruikt. Dakisolatie is effectiever als de zolder wel deel uitmaakt van de woonruimte.
“We komen wekelijks daken tegen waarbij mensen jarenlang dachten dat isolatie niet mogelijk was. Terwijl er vaak met een simpele ingreep al enorme winst te behalen is.”
Redenen om te kiezen voor isolatie
- Minder warmteverlies tijdens de wintermaanden
- Een aangenamere temperatuur in de zomer
- Lagere energiekosten
- Een hogere waarde van je woning
Wat als er toch stormschade is?
Bij renovaties wordt vaak gekozen voor isolatie aan de binnenkant. Bij nieuw dakwerk is buitenzijde effectiever.
Een dampremmende laag voorkomt vochtproblemen en zorgt dat isolatie goed blijft functioneren.
Voor subsidie of energiebesparing geldt vaak een minimale waarde van 3,5 m²K/W. Wij adviseren je hierin.
Laat je dak vernieuwen? Combineer dit direct met isolatie om dubbel werk en kosten te voorkomen.
Zelf ook twijfels of vragen?
Laat je goed adviseren voordat je besluit over dakisolatie. Wij bekijken de staat van je dak, je wensen én wat technisch mogelijk is.
Veelgestelde vragen over stormschade aan het dak
Dakisolatie zorgt voor een aanzienlijke besparing op energiekosten, verhoogt het wooncomfort en vermindert het energieverbruik. Bovendien draagt het bij aan een beter milieu door de CO2-uitstoot te verlagen.
Dakisolatie kan tientallen jaren meegaan, afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en de installatie. Bij goed onderhoud blijft de isolatie zijn werking behouden, wat zorgt voor langdurige energiebesparing.
Ja, de overheid biedt vaak subsidies voor verduurzamingsmaatregelen, waaronder dakisolatie. Het is aan te raden om de actuele subsidiemogelijkheden te controleren via de Rijksoverheid of andere lokale instanties.
De besparing kan variëren, maar gemiddeld kan dakisolatie leiden tot een verlaging van de energierekening met wel 30%. Hoe ouder en slechter geïsoleerd het dak was, hoe groter de besparing zal zijn.
Dakisolatie kan het hele jaar door worden uitgevoerd, maar veel mensen kiezen ervoor om dit te doen in de lente of zomer wanneer de weersomstandigheden gunstiger zijn voor werkzaamheden op het dak.
Laat je dak controleren
Laat onze specialisten je dak beoordelen en ontdek of isolatie mogelijk én zinvol is. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt – en sneller terugverdiend dan verwacht.